Wat is Dark Fiber?

  • Ongelimiteerde bandbreedtes
  • Volledige controle
  • Het netwerk van de toekomst

Wat is Dark Fiber?

Dark Fiber biedt de juiste oplossing voor veeleisende toepassingen, nu en in de toekomst. Maar wat is Dark Fiber? En waarom is het één van de meest geschikte oplossingen voor uw connectiviteitsbehoefte?

Dark Fiber is de term die gebruikt wordt voor een glasvezel tussen punt A en punt B waar nog geen actieve apparatuur op is aangesloten. De actieve apparatuur zorgt voor het transport van het dataverkeer door de glasvezel. Zonder deze apparatuur blijft de fiber dus letterlijk onbelicht. Dit verklaart ook meteen de term ‘Dark’ Fiber. In het Nederlands wordt ook wel de term ‘onbelichte glasvezel’ gebruikt.

Wanneer u kiest voor een eigen Dark Fiber, krijgt u een eigen glasvezel die binnenkomt op uw locatie en dient zelf voor de belichting te zorgen. U maakt zelf de meest passende keuzes rondom het inrichten, beheren én beveiligen van het netwerk. Dit betekent ook dat u zelf bepaalt met welke dienstverleners en internetproviders u samenwerkt. Hiermee heeft u maximale controle over het beheer en onderhoud van het netwerk, het budget en de projectkosten. U waarborgt uw eigen connectiviteit.

Meer informatie over Dark Fiber? Download de whitepaper.

Download Dark Fiber Whitepaper

Altijd een goed ontwerp

Altijd een goed ontwerp

In het voortraject denken we samen met u het ideale netwerk ontwerp uit. Door onze ervaring weten we wat wel/niet goed werkt in (bijna) elke situatie. Zo bent u verzekerd van een toekomstvaste inrichting van uw netwerk.

Snelheden van 100 Gbit/s en hoger

Snelheden van 100 Gbit/s en hoger

De bandbreedtes die u met Dark Fiber realiseert zijn enorm. De snelheid is gegarandeerd en mogelijk tot 100 Gbit/s. Meer bandbreedte nodig? Met parallelle fibers is nog veel meer mogelijk.

Controle over uw netwerk

Controle over uw netwerk

U (of uw automatiseerder) behoudt volledige controle over het netwerk. Wij managen de dark fiber zodat u zorgeloos gebruik kunt maken van uw netwerk.

Wanneer online zijn écht telt

Heeft u behoefte aan hoge bandbreedtes, is connectiviteit bedrijfskritisch voor uw primaire IT-proces, en dient deze te allen tijde te functioneren? Dan is een eigen Dark Fiber een goede keuze voor uw organisatie. Met Dark Fiber realiseert u een toekomstgericht netwerk waarmee u uw connectiviteit geheel naar wens kunt inrichten en, wanneer nodig, gemakkelijk kunt uitbreiden en opschalen.

Voornamelijk grotere bedrijven en organisaties die behoefte hebben aan een stabiele, betrouwbare, veilige en schaalbare verbinding en graag volledige controle hebben over het eigen netwerk, hebben baat bij een eigen Dark Fiber. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Organisaties met fysiek gescheiden datacenterlocaties
  • Scholen met meerdere locaties
  • Samenwerkende zorginstellingen en ziekenhuizen met diverse vestigingen
  • Samenwerkende of samengevoegde overheidsinstanties
  • Slimme energie- en waternetwerken
  • Bedrijven met meerdere gebouwen op eigen terrein
  • Netwerken voor cameratoezicht en verkeersregelinstallaties

Doe de Postcode Check

Ontdek of Dark Fiber leverbaar is op uw bedrijfslocatie



Wat is Dark Fiber en wat is glasvezel?

Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden overgestuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller dan ISDN) is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

De ontwikkelingen in de glasvezeltechnologie hebben geleid tot een Multimode en Single-mode vezel.

Multi-mode fiber
De multi-mode (meergolvige) vezel is geschikt voor kortere afstanden met lagere snelheden. In vergelijking tot de single-mode is de benodigde apparatuur goedkoper, vanwege de toepassing van een LED of een VCSEL in plaats van een laser. Multimode vezels hebben, afhankelijk van de fabricage, in de kern ongunstige overdrachtseigenschappen door de lichtverstrooiing (de diagonale pijltjes). Dit kan tot bandbreedte verlies lijden. De kern van multi-mode glasvezelkabels heeft een grote diameter waardoor er meerdere paden zijn. In de glasvezelkern worden verschillende golflengtes gebruikt.

Single-mode fiber
De single-mode (enkelgolvige) vezel is geschikt voor grotere afstanden en hoge snelheden. Single-mode verbindingen kunnen worden belicht met Course Wave Division Multiplexing-apparatuur (CWDM) of met Dense Wave Division Multiplexing-apparatuur (DWDM). Met DWDM kunnen afstanden tot 200 kilometer worden overbrugd, zonder versterkerlocaties en nog langer met tussenliggende versterkerlocaties. Single-mode vezels hebben een kleine kern en kunnen slechts één lichtstraal versturen. Doordat er één enkel pad door de kern gaat, wordt het licht door het midden van de kern gestuurd en wordt het niet teruggekaatst tegen de buitenkant van de kern, zoals het geval is bij multi-mode.

Standaard twee vezels

Als een organisatie aangesloten wordt op Dark Fiber, krijgt men de beschikking over minimaal twee glasvezels, oftewel een glasvezelpaar: één voor het dataverkeer heen en één voor het dataverkeer terug. Een glasvezelpaar heeft een vrijwel onbeperkte capaciteit die wordt bepaald door de apparatuur die er op aangesloten wordt. Bovendien kan er gekozen worden om meerdere vezels af te nemen en zo een meervoud van 1 Gigabit te verkrijgen. Dat kan direct, maar dat kan ook nog in een later stadium.

Voordelen glasvezel ten opzichte van koper

  • Lagere materiaal kosten
  • Lagere installatie kosten
  • Veel hogere datatransmissie snelheden
  • Ongevoelig voor elektromagnetische stoorvelden

 

Doe de postcodecheck

 

Site Survey

DataWeb begeleidt de aanleg van glasvezel van A tot Z, met als voordeel dat de klant slechts één aanspreekpunt heeft. Doorgaans bedraagt de levertijd tussen de 8 en 13 weken na het geven van opdracht. Voordat er gegraven kan gaan worden, gaan hier nog een aantal werkzaamheden aan vooraf. Als eerste wordt er een uitgebreide Site Survey uitgevoerd. Vervolgens worden de plannen ingediend bij de gemeente voor het verlenen van de benodigde vergunningen.

Gedurende de Site Survey worden alle benodigde uitkomsten op de klantlocatie genoteerd. Deze worden vervolgens op een later tijdstip verder uitgewerkt en vergeleken. Hierover wordt een uitgebreid rapport geschreven en vervolgens een kaart getekend. Deze dienen ter ondersteuning bij de aanvraag van de benodigde gemeentevergunningen en de uitvoer van het project. Pas hierna kan er worden overgegaan tot het daadwerkelijke graven, blazen van de glasvezel en het afmonteren op locatie.

Tijdens de voorbereidingen van, en tijdens de uitvoering van de graaf- en/of boorwerkzaamheden, is een uitgebreide en detailleerde kaart onontbeerlijk. Hierop staan alle buizen, plan van aanpak, reeds aanwezige glasvezels, stroomkabels en leidingen et cetera, inclusief de bijbehorende dieptes…

 

Aangraven glasvezel

Bij de realisatie van glasvezel dient in de meeste gevallen gegraven te worden en gaat de grond daadwerkelijk open. In de gegraven geulen met een diepte van zo’n 60 à 70 centimeter en een breedte van zo’n 30 centimeter wordt vervolgens een lege 40 mm (of dikker)HDPE-buis uitgerold en gelabeld. Op deze labels met een onderlinge afstand van zo’n vier meter zet men doorgaans het klantnummer.

  • Main-/handhole
    Afhankelijk van de af te leggen route en de afstand daarvan, worden op het gehele glasvezeltraject één of meerdere Main-/handholes ingegraven. Een Main-/handholes is een soort lasdoos van metaal en/of plastic, hierop komen één of meerdere HDPE-buizen uit.
  • Horizontaal gestuurde grondboring
    Bij het aangraven van glasvezel van A naar B dienen soms obstakels getrotseerd worden als uitritten, leidingen, wegen, sloten, riolen etc., waarbij maar één mogelijkheid overblijft: er onderdoor! In zulke gevallen maakt men gebruik van een zogenoemde horizontaal gestuurde grondboring, oftewel Horizontal Directional Drilling (H.D.D.).
  • Glasvezel blazen
    Zodra over het gehele traject lege HDPE-buis gelegd is, wordt de glasvezel met de sterke compressor letterlijk in de HDPE-buis geblazen middels een druk van zo’n 12 of meer Bar. Hierdoor zweeft de Fiber Optic Duct Cable middels een soort parachuutje door de HDPE-buis naar de juiste locatie. In de HDPE-buis zitten aan de binnenkant lichte groeven waardoor een juiste stuwing ontstaat tijdens het blazen. Het blazen geschiedt doorgaand vanuit een wijkkast en/of tussenliggende Main-/handholes. Dit blazen vanuit de tussenliggende Main-/handholes noemt men “Tussenjets”.

Doe de postcodecheck

 

Afmonteren glasvezel op klantlocaties

Vanuit de wijkcentrale en/of tussenliggende Main-/handholes wordt de Fiber Optic Duct Cable door de HDPE-buis bij de klantlocatie “binnengeblazen”. Doorgaans komt de HDPE-buis ter hoogte van de meterkast door de gevel bij de klantlocatie binnen. In alle andere gevallen zal dit afhangen van de richting waar vanuit het glasvezeltraject het pand nadert. Dit wordt overigens al bekend gemaakt tijdens de eerder verrichtte Site-Survey. De Fiber Optic Duct Cable die in de HDPE-buis de klantlocatie binnenkomt wordt vervolgens in het pand doorgeleid naar het juiste punt waar het afgemonteerd moet worden, doorgaans is dit de patch-/serverruimte. Daar wordt de Fiber Optic Duct Cable in een zogenoemde Fiber Splice Box, ofwel Laslade, gespliced en gelast tot het juiste aantal benodigde glasvezels. De hiervoor gebruikte glasvezels worden opgeslagen in een Vezelregistratieprogramma.

De Laslade heeft vaak de 19″ afmeting waardoor het gemakkelijk in een bestaand 19″ rack opgehangen kan worden. Soms worden ook Splice Boxes van andere formaten gebruikt. Deze worden dan bijvoorbeeld tegen de binnenkant van de meterkast gemonteerd. Vanuit de Splice Box/19″ Laslade vertrekken vervolgens één of meerdere Fiber Patchkabels naar de speciale Ethernet-glasvezelapparatuur, indien voor de “belichte” dienst gekozen is. Op deze Ethernet-glasvezelapparatuur zit vervolgens de RJ-45 interface of SFP.

Verschil tussen Ethernet Punt-Punt en Dark Fiber

Om de verschillen tussen een (belichte) Punt-Punt verbinding en een (onbelichte) DataWeb Dark Fiber oplossing nog eens extra te verduidelijken zijn beide mogelijkheden grafisch weergegeven.

Punt-punt verbinding
Punt-punt Dark Fiber

Doe de Postcode Check

Ontdek of Dark Fiber leverbaar is op uw bedrijfslocatie



Nieuws
CWDM vs. DWDM
CWDM vs. DWDM

CWDM of DWDM? Het verschil is vaak niet duidelijk. Wat…

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag offerte aan