CWDM vs DWDM

CWDM of DWDM? Het verschil is vaak niet duidelijk. Wat is het? En, wanneer is welke vorm interessant? Hieronder wordt precies uitgelegd wat het is en voor welke situatie CWDM/DWDM interessant is. Allereerst wordt het principe van golflengtemultiplexing (WDM) uitgelegd om meer inzicht te geven in de techniek.

Check beschikbaarheid

Wavelength Division Multiplexing (WDM)

Wavelength Division Multiplexing (WDM) is in het Nederlands golflengtemultiplexing, oftewel “vermenigvuldiging door golflengteverdeling” (Wikipedia). WDM is het verzenden van data via verschillende golflengten over een fysieke kabel (zoals glasvezel). Door deze techniek wordt het mogelijk om één dataverbinding op te splitsen in verschillende verbindingen met elk een bandbreedte (snelheid tot 10 Gb/s). Het splitsen van de golflengtes wordt hieronder schematisch weergegeven (bron Wikipedia)

WDM overzicht

Wat is CWDM?

CWDM staat voor Conventional/Coarse Wavelength Division Multiplexing) waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde MUX-devices.

Een MUX / DEMUX-device, welke voor MUX / DEMUX-toepassingen gebruikt wordt, noemt men ook wel CWDM MUX. DataWeb levert deze in 1RU 19”-rackformaat. MUX / DEMUX-toepassingen zijn verder “passief”. Dit betekent dat een CWDM MUX niet over bewegende onderdelen beschikt en ook geen stroom verbruikt. MUX / DEMUX-toepassingen zijn daarom vrijwel storings- en onderhoudsvrij.

Een CWDM MUX is in vele uitvoeringen beschikbaar waaronder met SFP, GBIC, X2, Xenpak, XFP of SFP+. en is volledig compatible met Cisco, HP, Foundry, Extreme en vele andere producenten van netwerkapparatuur. Factoren als de uitvoering van de Optics (SFP, GBIC etc.), de soort Optics (SX, LX/LH, ZX etc.) in verband met de afstand die overbrugt dient te worden, de wavelengths (1270nm, 1470nm, 1610nm etc.), en de snelheid (1000BASE, 10GBASE etc.), zijn van cruciaal belang om het gewenste resultaat te behalen.

Op dit moment bedraagt de maximaal haalbare afstand met CWDM zo’n 80 kilometer.

Vraag CWDM Aan

Wat is DWDM?

DWDM staat voor Dense Wavelength Division Multiplexing. Bij DWDM zijn de Lambda’s minder breed en preciezer (hogere kwaliteit) in vergelijking met CWDM. CWDM wordt daarom ook wel Cheap WDM (goedkoop WDM) genoemd.

DWDM maakt gebruik van dezelfde technieken als CWDM, maar dan met smallere lambda’s.

Met DWDM kunnen duizenden kilometers overbrugd worden.

CWDM vs DWDM – Wat is het verschil?

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen CWDM en DWDM onder elkaar:

  • 40 kanalen (DWDM) vs 2 kanalen (CWDM)
  • Frequenties (DWDM) vs golflengtes (CWDM)
  • Nauwkeurig gedefiniëerd (DWDM) vs grote blokken (CWDM)
  • Datacommunicatie over grote afstand (DWDM) vs korte afstand (CWDM)
  • Log en prijzig (DWDM) vs Compact en kosten-effectief (CWDM)
  • Hoge capaciteit en hoge prijs (DWDM) vs lage capaciteit en lage prijs (CWDM)

Is Dark Fiber voor u geschikt?

Of Dark Fiber voor uw bedrijf geschikt is, is van veel factoren afhankelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vraag Dark Fiber Aan

Waarom DarkFiber?

Wij leveren al meer dan 25 jaar zakelijke internetverbindingen. Eerst koper, nu glasvezel. Wij kennen de markt zo goed dat we altijd de beste oplossing vinden.
FttO bieden wij standaard 1:1 aan. Dat wil zeggen geen overboeking, dus geen andere bedrijven waarmee u de verbinding deelt. Zo bent u verzekerd van uw snelheid. Het verschil merkt u vooral op piekmomenten,
Vraag informatie aan

Professionele partner

“Tijdens en na twee succesvolle overgangen van verbindingen heeft DataWeb aangetoond een betrouwbare en professionele partner te zijn met het succesvol opleveren van kwalitatief zeer stabiele verbindingen.

Wij kijken dan ook graag uit naar een verdere samenwerking in de toekomst.

ANWR Garant

dark fiber anwr garant referentie

dark fiber tussen twee locatie

Meest Betrouwbare Provider

De meest betrouwbare provider biedt u meer dan alleen een verbinding. Zodat u zorgeloos gebruik kunt maken van internet voor uw bedrijf. Geen collega’s meer die bellen over trage verbindingen of verbindingen die eruit liggen. Wij nemen de zorgen uit handen.

ACM kwaliteit

Ontbundelde Toegang

De ACM heeft eind 2013 onderzoek gedaan naar de concurrentie op de zakelijke glasvezel markt. Uit dit onderzoek is gebleken dat er nog voldoende concurrentie is waardoor de verplichtingen, opgelegd door de ACM, niet nodig zijn. Wij zijn een van de partijen die de concurrentie aangaat met KPN om bedrijven van de beste oplossing te voorzien.

Glasvezel aanleggen

Glasvezel Aanleggen

Is er geen glasvezel inpandig aanwezig? Dan zullen wij het glasvezel aanleggen zodat u van een snelle verbinding gebruik kan maken. Van te voren verzorgen wij een uitgebreide Site Survey waarin we een insschatting maken van de situatie en de benodigde graafwerkzaamheden. Vervolgens wordt alles geregeld van vergunningaanvraag bij de gemeente tot aansluiting in het pand.

Op zoek naar Fiber to the Home (FttH)? Voor deze glasvezelpakketten kunt u terecht op InternetDealer.nl

Vraag nu Dark Fiber aan!

DarkFiber levert Altijd en Overal

Bent u de volgende tevreden klant van ons? Neem contact op voor de mogelijkheden.
Vraag nu Dark Fiber aan!
Vraag nu Dark Fiber aan!

DarkFiber levert Altijd en Overal

Bent u de volgende tevreden klant van ons? Neem contact op voor de mogelijkheden.
Vraag nu Dark Fiber aan!