Wat is Dark Fiber

Dark fiber is de beste oplossing om snel en veilig data te versturen tussen locaties

referentie dark fiber
ANWB logo
dark fiber referentie landal

‘Dark Fiber’ is de term die wordt gebruikt voor glasvezels, zonder dat daarop actieve apparatuur is aangesloten. De actieve apparatuur zorgt voor het transport van het dataverkeer door de glasvezel. Zonder de actieve apparatuur blijft de fiber dus letterlijk onbelicht, hetgeen de term ‘Dark Fiber’ verklaart. In het Nederlands wordt ook wel de term ‘onbelichte glasvezel’ gebruikt.

Zelden nog nodig

Tegenwoordig hoeft een onbelichte glasvezel zelden meer helemaal te worden aangelegd. Er zijn in Nederland al veel glasvezelverbindingen geïnstalleerd, zeker op plaatsen waar veel economische bedrijvigheid is (voor bedrijven ook wel FttO genoemd). Door op zo’n verbinding capaciteit te huren en alleen de aansluitende verbindingen aan te leggen, ontstaat een complete verbinding met relatief lage aanleg- en exploitatiekosten. De bandbreedte van glasvezel is enorm – tot vele Terabits per seconde (1 Terabit = 1000 gigabit). De snelheid wordt bepaald door het type glasvezel dat wordt aangelegd en de apparatuur die door de gebruiker zelf wordt ingezet.

Om Dark Fiber nog beter uit te kunnen leggen staat hieronder glasvezel nader beschreven.

Vraag uw verbinding aan
Dark fiber vezels

Professionele partner

“Tijdens en na twee succesvolle overgangen van verbindingen heeft DataWeb aangetoond een betrouwbare en professionele partner te zijn met het succesvol opleveren van kwalitatief zeer stabiele verbindingen.

Wij kijken dan ook graag uit naar een verdere samenwerking in de toekomst.

ANWR Garant

dark fiber anwr garant referentie

Wat is glasvezel?

Een glasvezel is zo dun als een haar: slechts 125 à 250 micron. De vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren.

Glasvezel

Ontwikkelingen

Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden overgestuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller dan ISDN) is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

De ontwikkelingen in de glasvezeltechnologie hebben geleid tot een Multimode en Single-mode vezel.

glasvezel multimode

Multimode

De Multimode vezel is geschikt voor kortere afstanden met lagere snelheden, maar met een hogere bandbreedte. In vergelijking met de Single-mode is de benodigde apparatuur goedkoper, vanwege de toepassing van een LED of een VCSEL in plaats van een laser. Multimode vezels hebben, fabricage-afhankelijk, in de kern ongunstige overdrachtseigenschappen door de lichtversrooiing (de diagonale pijltjes). Dit kan tot bandbreedte verlies lijden. De kern van Multimode glasvezelkabels heeft een grote diameter waardoor er meerdere paden zijn. In de glasvezelkern worden verschillende golflengtes gebruikt.

singlemode glasvezel

Singlemode

De Single-mode vezel is geschikt voor grotere afstanden en hoge bitrates. Hierbij wordt apparatuur gebruikt met relatief dure lasers. De Single-mode vezel maakt datatransmissie mogelijk met snelheden van meer dan 1 Terabit per seconde. Single-mode vezels hebben een kleine kern en kunnen slechts één lichtstraal versturen. Doordat er maar één enkel pad door de kern gaat, wordt het licht door het midden van de kern gestuurd en wordt het niet teruggekaatst tegen de buitenkant van de kern zoals het geval is bij Multimode.

Vraag offerte aan

Meer over fiber

Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden overgestuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller dan ISDN) is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

De ontwikkelingen in de glasvezeltechnologie hebben geleid tot een Multimode en Single-mode vezel.

hdpe buis
hdpe buis

Standaard twee vezels

Als een organisatie aangesloten wordt op Dark Fiber, krijgt men de beschikking over minimaal twee glasvezels, oftewel een glasvezelpaar: één voor het dataverkeer heen en één voor het dataverkeer terug. Een glasvezelpaar heeft een vrijwel onbeperkte capaciteit die wordt bepaald door de apparatuur die er op aangesloten wordt. Bovendien kan er gekozen worden om meerdere vezels af te nemen en zo een meervoud van 1 Gigabit te verkrijgen. Dat kan direct, maar dat kan ook nog in een later stadium.


Voordelen glasvezel ten opzichte van koper

  • Lagere materiaal kosten
  • Lagere installatie kosten
  • Veel hogere datatransmissie snelheden
  • Ongevoelig voor elektromagnetische stoorvelden

Site Survey

DataWeb begeleidt de aanleg van glasvezel van A tot Z, met als voordeel dat de klant slechts één aanspreekpunt heeft. Doorgaans bedraagt de levertijd tussen de 8 en 13 weken na het geven van opdracht. Voordat er gegraven kan gaan worden, gaan hier nog een aantal werkzaamheden aan vooraf. Als eerste wordt er een uitgebreide Site Survey uitgevoerd. Vervolgens worden de plannen ingediend bij de gemeente voor het verlenen van de benodigde vergunningen.

Gedurende de Site Survey worden alle benodigde uitkomsten op de klantlocatie genoteerd. Deze worden vervolgens op een later tijdstip verder uitgewerkt en vergeleken. Hierover wordt een uitgebreid rapport geschreven en vervolgens een kaart getekend. Deze dienen ter ondersteuning bij de aanvraag van de benodigde gemeentevergunningen en de uitvoer van het project. Pas hierna kan er worden overgegaan tot het daadwerkelijke graven, blazen van de glasvezel en het afmonteren op locatie.

Tijdens de voorbereidingen van, en tijdens de uitvoering van de graaf- en/of boorwerkzaamheden, is een uitgebreide en detailleerde kaart onontbeerlijk. Hierop staan alle buizen, plan van aanpak, reeds aanwezige glasvezels, stroomkabels en leidingen etcetera, inclusief de bijbehorende dieptes…

site survey tekening
Vraag offerte aan

Aangraven glasvezel

Bij de realisatie van glasvezel dient in de meeste gevallen gegraven te worden en gaat de grond daadwerkelijk open. In de gegraven geulen met een diepte van zo’n 60 à 70 centimeter en een breedte van zo’n 30 centimeter wordt vervolgens een lege 40 mm (of dikker)HDPE-buis uitgerold en gelabeld. Op deze labels met een onderlinge afstand van zo’n vier meter zet men doorgaans het klantnummer.

mainhole handhole

Main-/handhole

Afhankelijk van de af te leggen route en de afstand daarvan, worden op het gehele glasvezeltraject één of meerdere Main-/handholes ingegraven. Een Main-/handholes is een soort lasdoos van metaal en/of plastic, hierop komen één of meerdere HDPE-buizen uit.

horizontale grondboring glasvezel

Horizontaal gestuurde grondboring

Bij het aangraven van glasvezel van A naar B dienen soms obstakels getrotseerd worden als uitritten, leidingen, wegen, sloten, riolen etc., waarbij maar één mogelijkheid overblijft: er onderdoor! In zulke gevallen maakt men gebruik van een zogenoemde horizontaal gestuurde grondboring, oftewel Horizontal Directional Drilling (H.D.D.).

horizontale grondboring 2

Glasvezel blazen

Zodra over het gehele traject lege HDPE-buis gelegd is, wordt de glasvezel met de sterke compressor letterlijk in de HDPE-buis geblazen middels een druk van zo’n 12 of meer Bar. Hierdoor zweeft de Fiber Optic Duct Cable middels een soort parachuutje door de HDPE-buis naar de juiste locatie. In de HDPE-buis zitten aan de binnenkant lichte groeven waardoor een juiste stuwing ontstaat tijdens het blazen. Het blazen geschiedt doorgaand vanuit een wijkkast en/of tussenliggende Main-/handholes. Dit blazen vanuit de tussenliggende Main-/handholes noemt men “Tussenjets”.

AFMONTEREN

Afmonteren glasvezel op klantlocaties
Vanuit de wijkcentrale en/of tussenliggende Main-/handholes wordt de Fiber Optic Duct Cable door de HDPE-buis bij de klantlocatie “binnengeblazen”. Doorgaans komt de HDPE-buis ter hoogte van de meterkast door de gevel bij de klantlocatie binnen. In alle andere gevallen zal dit afhangen van de richting waar vanuit het glasvezeltraject het pand nadert. Dit wordt overigens al bekend gemaakt tijdens de eerder verrichtte Site-Survey. De Fiber Optic Duct Cable die in de HDPE-buis de klantlocatie binnenkomt wordt vervolgens in het pand doorgeleid naar het juiste punt waar het afgemonteerd moet worden, doorgaans is dit de patch-/serverruimte. Daar wordt de Fiber Optic Duct Cable in een zogenoemde Fiber Splice Box, ofwel Laslade, gespliced en gelast tot het juiste aantal benodigde glasvezels. De hiervoor gebruikte glasvezels worden opgeslagen in een Vezelregistratieprogramma.

De Laslade heeft vaak de 19″ afmeting waardoor het gemakkelijk in een bestaand 19″ rack opgehangen kan worden. Soms worden ook Splice Boxes van andere formaten gebruikt. Deze worden dan bijvoorbeeld tegen de binnenkant van de meterkast gemonteerd. Vanuit de Splice Box/19″ Laslade vertrekken vervolgens één of meerdere Fiber Patchkabels naar de speciale Ethernet-glasvezelapparatuur, indien voor de “belichte” dienst gekozen is. Op deze Ethernet-glasvezelapparatuur zit vervolgens de RJ-45 interface of SFP.

Verschil tussen Ethernet Punt-Punt en Dark Fiber
Om de verschillen tussen een (belichte) Punt-Punt verbinding en een (onbelichte) DataWeb Dark Fiber oplossing nog eens extra te verduidelijken zijn beide mogelijkheden grafisch weergegeven.

splicebox

Punt punt verbinding

punt punt verbinding dataweb

Punt punt dark fiber

punt punt DARK FIBER

Wat zeggen onze klanten over ons?

Lees hieronder wat onze klanten van onze diensten vinden.

“De spin in het web”

“DataWeb, dé spin in het web. Kundig, communicatief sterk, meedenkend, gedreven, flexibel en vooral een betrouwbare partner!

Precies waar Nabuurs naar op zoek was. Inmiddels verzorgt DataWeb al ruim 7 jaar de verbindingen voor Nabuurs naar volle tevredenheid. DataWeb weet altijd de juiste oplossing te leveren voor onze 25 vestigingen. Of het nu gaat om glas, koper, straal of UMTS. DataWeb kan het leveren!” – Dennis, Nabuurs

Word ook een van onze tevreden klanten!

Vraag offerte aan